Heemkunde

IN BALANS MET SPIJS EN DRANK


Drie eeuwen Limburgse recepten

Op dinsdag 20 februari verzorgt drs. Peer Boselie vanaf 19.30 uur in het Heemkundemuseum in Sint Odiliënberg een lezing over gezondheid, met als thema in balans met spijs en drank, drie eeuwen Limburgse recepten. Aanmelden kan uitsluitend via lezingen.hvr@gmail.com. Deelname kost € 2,50, maar leden van de Heemkundevereniging hebben gratis toegang.

De collectie van ruim 7000 recepten op volkskundig terrein beslaat ongeveer de periode 1575 tot 1900. De recepten waren te vinden in kasteel-, klooster- en familiearchieven, maar enkele duizenden komen ook uit kerkelijke registers, collecties handschriften en diverse losse vindplaatsen. Keuken- en drankrecepten vormen mét geneeskundige recepten het leeuwendeel. Daarnaast zijn er nog duizenden diergeneeskundige, huishoudelijke recepten, technische én alchemistische recepten. In de lezing vertelt Boselie hoe gevarieerd het geheel is en hoe van de natuur gebruik werd gemaakt. Naast de basiskruiden werd bijna alles gebruikt wat op aarde te vinden was en dat varieerde van stenen, dierlijke ingrediënten tot delen van dode mensen.

Peer Boselie (1958) studeerde pastoraaltheologie en kerkgeschiedenis aan o.a. de Hogeschool voor Theologie en Pastoraat in Heerlen en aan de huidige Radbouduniversiteit Nijmegen. Ook was hij werkzaam in het Rijksarchief in Maastricht. Sinds 1999 is hij o.a. stadsarchivaris van Sittard-Geleen en actief bij veel historische instanties. In zijn hoedanigheid als voorzitter van Stichting oud-Limburgse en Euregionale Receptcultuur zal hij spreken over de grote collectie volkskundige recepten, waaraan hij een van zijn doctoraalscripties wijdde.
|Doorsturen

Agenda>>> Klik hier voor de complete Agenda.Aanbiedingen!

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  grenen bureau

  mooi massief grenen bureau, links 3 lades, rechts kastje, afm. 150 cm / 75 cm. Lees meer
 • Headline 1

  Te koop zuurstofplanten ( hoornblad)

  Te koop aangeboden: Emmer vol zuurstofplanten ( hoornblad), emmer of plastic zak zelf meenemen Lees meer
 • Headline 1

  Vouwfiets Oyama

  Oyama Meteropolitan vouwfiets, 7 versnellingen, 20 inch wielen. De fiets verkeerd in goede staat. Heeft alleen wat gebruikerssporen. Functioneerd voor 100%. Nieuw gekocht in 2010. Alleen gebruikt op vakantie om wat inkopen te doen. In totaal geen 100km gebruikt. Wij zijn overgegaan op electrisch. Zie ook mijn andere advertenties. Ik heb nog een vouwfiets te koop. Bij aankoop van beiden; vaste prijs €300 samen. Lees meer
 • Headline 1

  Gezocht/ruilen/te koop gevraagd porseleinen beeldje van St. Petrus

  Gezocht / ruilen / te koop gevraagd een porseleinen beeldje van St. Petrus, zie foto. Ik geef u een goede prijs, tevens kunt u ook indien gewenst ruilen met andere porseleinen heiligenbeeldjes. Lees meer
 • Headline 1

  gezocht tuin hulp

  Extra tuin hulp gezocht redelijk geprijsd.. Lees meer

Laatste reacties