Algemeen

Verbreding evacuatieroute MERU grens Vlodrop/Wegberg


Vanaf 20 augustus 2018 wordt de half verharde weg van de grensovergang MERU in Vlodrop naar Duits grondgebied in de gemeente Wegberg verbreed van 2 naar 3,5 meter. Aanleiding hiervoor is de noodzaak voor een extra evacuatie- en aanrijroute voor ondersteunende hulp uit Duitsland bij een incident zoals een natuurbrand.

Risicobeheerplan Meinweg
Door de toename van weersextremen als gevolg van klimaatverandering neemt de kans op natuurbrand toe. Het is niet de vraag of er ooit brand ontstaat, maar wanneer er een ontstaat. Hier moeten we op voorbereid zijn. Daarom is er in 2014 aan de Nederlandse zijde van de Meinweg gestart met het opstellen van een zogenoemd risicobeheerplan. Hierin worden de risico’s vanuit zowel brandpreventie als natuurbeheer beschreven en worden maatregelen uitgevoerd om deze risico’s te verkleinen. Zeker in deze grensgebieden zijn er uitdagingen op het gebied van samenwerking, mogelijke evacuaties, dekking van het GSM-Netwerk en bluswatervoorzieningen.

MERU
Bij het opstellen van het risicobeheerplan voor de Nederlandse zijde van de Meinweg is het gebied opgedeeld in compartimenten. Per compartiment is onderzocht wat de impact is bij een incident. Eén van de risico’s is dat er slechts één ontsluitingsweg is voor zowel de brandweer als voor de evacuatie van aanwezigen op het terrein van de MERU en Vlodrop Station bij een incident. Door het verbreden en verhogen van de asdruk van de half verharde weg van de MERU naar Duits grondgebied ontstaat een extra aanrijroute voor de brandweer vanuit het aangrenzende Duitsland.
Naast de extra aanrijroute is in samenspraak met alle relevante partijen een evacuatieplan voor de MERU opgesteld. Hierin is beschreven hoe er gehandeld moet worden bij een incident en wie welke rol heeft. Ook Duitse partners zijn hierbij betrokken.
Aangezien de Meinweg zich aan Duitse zijde voortzet was het dan ook noodzakelijk om deze uitdagingen gezamenlijk op te pakken met Duitse partners. Dit was de aanleiding voor een gezamenlijk project.

INTERREG V-A project Natuur- en Bosbrandpreventie
Samen met de grensgemeenten langs de grens in Noord-en Midden-Limburg en Duitsland en met partners die verantwoordelijk zijn voor bos- en natuurbeheer en de Veiligheidsregio Limburg Noord is door het Grenspark Maas-Swalm-Nette als leadpartner het project ‘Natuur- en Bosbrandpreventie’ ontwikkeld. Doel is de Nederlands-Duitse samenwerking ter voorkoming en bestrijding van brand in bos- en natuurgebieden te verbeteren en verder te ontwikkelen. Hierdoor worden grensoverschrijdende gevaren beter bestreden en vindt uitwisseling in kennis en ervaring tussen Duitse en Nederlandse organisaties plaats. Onderdelen van het project zijn onder andere het opstellen van een gemeenschappelijk risicobeheerplan voor de NL-D Meinweg en de uitvoering van brandpreventieve maatregelen, zoals de verbreding van bovengenoemde evacuatie- en aanrijroute.

Tijdelijke afsluiting
Vanwege de werkzaamheden is de onverharde weg en grensovergang van 20 augustus tot ca. 1 september volledig afgesloten. Dit betekent dat de verbinding in het fietsroutenetwerk tussen knooppunt 95 (Nederland) en 76 (Duitsland) en het wandelroutenetwerk van knooppunt 78 naar 79 in deze periode ontoegankelijk is.
Na afsluiting van de maatregelen is de grensovergang weer uitsluitend voor wandelaars en fietsers te gebruiken.

De Bosgroep Zuid Nederland is als projectpartner verantwoordelijk voor de uitvoering van maatregelen en de aanpassing van de evacuatieroute en grensovergang MERU/Vlodropstation.
Voor informatie kunt u contact opnemen met de mevr. D. Wirtz van de Bosgroep Zuid Nederland die de uitvoering begeleidt.

Bosgroep Zuid Nederland, tel: 040-2066360 of per e-mail: d.wirtz@bosgroepzuid.nl.

 

 

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

 • Headline 1

  Heren zonnebril

  Heren zonnebril. Model, In Style ILGU 19 GS. Lichtgewicht met spiegelglazen. In prima staat. Lees meer
 • Headline 1

  minigraver

  hulp bij het verwijderen bij stronken struiken of oud gazon of andere graafwerken voor fundering of oprit en teras. minigraver met een doorgan van 72 cm br en 150 h. Lees meer
 • Headline 1

  PC met i7 CPU 2600 3.4 GHz

  Te koop: PC met i7 CPU 2600 3.4 GHzHD Graphics 20008 GB RamSSD 120 GB HD 1 T.B.DVD/RWCardreaderHDMI Windows 10 Pro + Office 2019 geinstalleerd Doe maar een bod! Lees meer
 • Headline 1

  Wandelschoenen

  Stevige wandelschoenen. Voor heren, 1x maat 44, camel-kleur 37,50 euro en 2x damesmaat 41, camel-kleur 37,50 en zwart met rubberen zool voor een goede grip, 34,50 euro. Schoenen z.g.a.n. rubberzooL stof bovenkant slechts 1x gedragen 10 euro Lees meer
 • Headline 1

  Draadspanners met kamwiel

  8x draadspanners met kamwiel - verzinkt - 180 mm + 8x kleinere draadspanners - verzinkt: maat varieert van 100 mm tot 120mm Lees meer

Laatste reacties